donderdag 7 november 2013

Hoe koop de juiste sportbeha?

Er zijn twee zaken onmisbaar wanneer je gaat sporten; 
1 goede schoenen 
2 een degelijke sportbeha 

In je borsten zitten geen spieren, het weefsel wordt gedragen door de borst- en rugspieren. Tijdens het sporten bewegen je borsten drie (!) kanten op. De ‘stuitering’ kan wel oplopen tot negen centimeter. Behalve dat het pijnlijk en oncharmant is, kan het op lange termijn blijvende schade aan het weefsel toebrengen. Om dit te voorkomen is het belangrijk een goede sportbeha te dragen. Maar waar moet je op letten bij aanschaf?

 photo sportbeha2_zps24cfa6fa.jpg
Drop of Mindfulness / traction by Triumph / HEMA
Sportbeha’s worden ingedeeld in supportlevel. Een lage support is bedoeld voor sporten als wandelen en yoga. Medium support beha’s kan je gebruiken voor tennis, dansen of roeien. Maximale support is noodzakelijk bij hardlopen, atletiek en paardrijden. 
Zelf geef ik de voorkeur aan maximale support, dan zit ik sowieso altijd safe. Mijn sportbeha’s kan ik voor zowel hardlopen als krachttraining gebruiken. Andersom is helaas niet mogelijk: ga niet met je yogabeha een rondje rennen! 
Nike heeft felgekleurde topjes met allerlei printjes, die op het moment erg hip zijn. Ook H&M heeft ze hangen. Maar mijn advies is om die alleen te dragen bij lichte inspanning, want de ondersteuning hiervan is minimaal.

Kijk naar hoe de beha in elkaar zit. Zitten er clips op, of moet hij over je hoofd; kan je hem makkelijk aantrekken? Is de ondersteuning bij de borsten voldoende? Kan je de bandjes makkelijk verstellen? Zijn de banden over de schouders breed genoeg? 
De beha moet ook goed aansluiten aan zowel de voorkant als de rug. Het is dan ook erg belangrijk om de juiste maat te kopen. Veel vrouwen vragen een verkeerde behamaat en dus ook hun sportbeha te groot of te klein. Hier kan je lezen hoe je de juiste maat zelf kan bepalen. 
De beha mag niet knellen en er mag niets puilen, maar hij moet ook weer niet zo los zitten dat de ondersteuning weg is. 
Een goede test om te checken of de beha goed zit en voldoende steun geeft is even rondspringen in de paskamer. Blijft alles goed op zijn plek? Heb je voldoende bewegingsvrijheid om te armen op te tillen? En schuurt het niet? 

Kijk ook naar de duurzaamheid van de beha. Een goede sportbeha is een behoorlijke investering waar je lang plezier van kan hebben mits deze is gemaakt van degelijke materialen. Het moet een ademende, snel drogende sportstof zijn. Koop geen katoenen sportbeha, dit houdt vocht vast. Kijk ook naar hoe de bandjes worden versteld en hoe stevig de sluitingen zijn. En check het wasvoorschrift! 

Was je beha’s in een waszakje, met de clips gesloten. Zo blijven ze het langste mooi. Gooi ze meteen in de machine nadat je ze hebt gedragen, om te voorkomen dat geurtjes blijven hangen. 

 photo sportbeha1_zps88aedadf.jpg
Shockabsorber / Pure Lime
 
Mijn advies is om naar een gespecialiseerde hardloopwinkel als Runnersworld of Run2Day te gaan. Deze winkels hebben sowieso de beha’s met maximale ondersteuning, in een breed matenaanbod, meestal van Shockabsorber. Mocht je er niet uitkomen, dan kan je altijd advies vragen (aan een vrouwelijke verkoopster). Er zijn ook webshops op internet gespecialiseerd in sportbeha’s, bijvoorbeeld www.kiesdejuistesportbh.nl.

Als je nog vragen hebt, kan je die achterlaten bij de comments. 

Sportieve groet,
Marloes

2 opmerkingen:

  1. dit vind ik heel handig! ik ging eigenlijk altijd voor de goedkoopste sportbh - maar eigenlijk moet ik echt even een goede hebben voor hardlopen. Bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie en goed om te horen dat je er wat aan hebt :)

      Verwijderen