zaterdag 8 juni 2013

Recept: heerlijke hummus


Om het weekend te beginnen vandaag een recept. Eenvoudig, snel en gezond: zelfgemaakte hummus! Hummus is een soort pasta van kikkererwten en ik ben er dol op. Eerder kocht ik het altijd kant-en-klaar, bijvoorbeeld op van de markt, biowinkel of bij de Albert Heijn. Maar ik begreep van een vriendin dat je het ook erg makkelijk zelf kan maken: het is lekkerder en goedkoper. 

Hummus - het Arabische woord voor kikkererwten - wordt dus gemaakt van gepureerde kikkererwten komt onder andere voor in de Turkse en Marokkaanse keuken. Je kan het op brood smeren als een spread maar ook gebruiken als dip voor groenten of over je salade of gegrilde groenten doen. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. Bovendien is het ook nog gezond, zonder vlees, vis of zuivel en glutenvrij, dus een prima borrelhapje voor gasten (met een speciaal dieet). 

Goed, het recept. Ik heb een beetje rond geneusd op internet en toen maar wat gedaan. Ik geef dan ook niet de exacte verhoudingen, omdat ik het heb gemaakt op gevoel, smaak en structuur. 
 Wat je nodig hebt: 
  • een blik gekookte kikkererwten, uitgelekt, ongeveer 250 gram 
  • twee eetlepels tahin (pasta van sesamzaad, koop je bij de biologische supermarkt) 
  • olijfolie 
  • citroensap, van een verse citroen of uit een flesje 
  • teentje knoflook 
  • peper en zout 
  • eventueel kruiden zoals gemalen koriander of komijn 
  • water, ongeveer 4 eetlepels 
  • keukenmachine of staafmixer 

Het is heel simpel: doe de kikkererwten met de tahin, een scheutje citroensap, een scheut olijfolie, het water en de knoflook (in stukjes) bij elkaar en pureer met staafmixer of keukenmachine. Maak er een goed smeerbare pasta van, eventueel kun je nog wat olie of water toevoegen als het te droog is. Zelf vind ik het lekker om een wat grovere structuur te houden, maar je kunt het ook glad maken. Voeg daarna naar smaak peper, zout en kruiden toe. 

 photo hummus_zps740571f4.jpg  
Nu heb je dus overheerlijke hummus. Lekker op een geroosterde (spelt)boterham met schijfjes komkommer. Eet smakelijk en fijn weekend! 

Sportieve groet,
Marloes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen