woensdag 12 juni 2013

It's a man's world...?

Het eerste jaar dat ik krachttraining deed, ging ik bijna altijd ’s ochtends naar de sportschool. Niet omdat het handig in mijn rooster was, of een speciale sportreden had, maar omdat het dan rustig is. Ook zijn er op dat moment weinig mannen, die over het algemeen het krachthonk druk bevolken. Ik schaamde me voor mijn training en was bang dat anderen mij slap of raar zouden vinden. Een vrouw in de krachttraining, dat zou vast rare blikken of opmerkingen opleveren! 
Misschien herken je dit gevoel wel. Dat zou ik heel jammer vinden, want het is nergens voor nodig. 

 photo comfortzone_zps4d8ee1a5.jpg

Een van de meest hardnekkige vooroordelen over krachttraining: het is voor mannen. Zoals je in dit artikel hebt gelezen, is dat gerucht nu deze site uit en hopelijk ook snel de rest van de wereld. Dat er in jouw sportschool geen vrouwen aan het heffen van gewichten doen, betekent niet dat jij dit niet mag/kan doen. 
Tenzij er in de huisregels staat dat het krachthonk verboden gebied is voor dames (waar ik eigenlijk nog nooit van heb gehoord), heb jij net zoveel recht om daar te zijn als de mannen. Je betaalt tenslotte evenveel voor je abonnement. 

Jij werkt aan je lichaam en daarbij hoor je jezelf op je gemak te voelen. Wees trots op je harde werk en schaam je niet voor je training. 
In het begin zal het misschien lastig vinden, omdat je een van de weinige vrouwen bent (misschien zelfs de enige). Toch is het de moeite waard om uit je comfort zone te komen: als je het eenmaal een keer hebt aangedurfd, is iedere keer daarna makkelijker. Op een gegeven moment is het een gewoonte en zal je er niet eens meer over nadenken. 
Als er überhaupt al van je aanwezigheid – en die van meiden in het algemeen – wordt opgekeken, dan raken mensen er vanzelf aan gewend. Waarschijnlijk zullen meer vrouwen je voorbeeld volgen! 
Bovendien moet iedereen beginnen bij nul, dus maak je niet druk over wat andere mensen misschien van je zullen vinden. Als ze al iets van je vinden, komt het waarschijnlijk neer op een positief oordeel, dat je hard aan het werk bent! Als het je helpt, kan je ook met een vriend of vriendin trainen. Zoek dan wel iemand die zich zeker voelt en eventueel al ervaring heeft met krachttraining. 

Dan nog even over ongewenst gedrag van anderen. Ongepaste opmerkingen – ook aardig bedoelde in de trant van ‘je hebt een lekkere kont’ – of ongevraagde bemoeienissen met je training zijn niet oké. Zeg dan ook meteen dat je er niet van bent gediend, op een rustige en duidelijke manier. Mocht dit niet helpen, maak dan geen ruzie maar laat je zeker ook niet wegjagen: maak er een melding van bij je sportschool. Jij hebt recht op een fijne en veilige trainingsomgeving en daar hoort geen (seksuele) intimidatie of seksisme bij. 

Voel jij je na een paar maanden nog steeds niet op je gemak? Dan is het duidelijk: tijd om van sportschool te wisselen! Voor een goede krachttraining is het essentieel dat je met gewichten gaat werken en niet eeuwig op de crosstrainer blijft staan. Kies een sportschool waar het wel geaccepteerd wordt en waar jij fijn kan trainen! 

Tot slot nog een veelzeggende afbeelding. Het gaat over hardlopen, iets anders van krachttraining in de sportschool. Maar de boodschap is duidelijk: deze meid liet zich ook niet tegen houden! Ook props voor de heren trouwens.

 photo womanmarathon_zps99838677.jpg

Wil je mijn artikel met tips over het kiezen van een sportschool lezen? Dat kan hier

Sportieve groet,
Marloes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen