dinsdag 18 juni 2013

Bloggen, bronnen en betrouwbaarheid

Omdat ik houd van sporten en mijn kennis over trainen en gezond eten graag wil delen, ben ik dit blog gestart. Ik heb geen opleiding of cursus in dit gebied gevolgd, dus alles wat ik schrijf is uit eigen ervaring of wat ik heb gelezen in boeken of op internet.
Op het moment heb ik veel idee├źn voor artikelen, maar kan ik ze niet meteen uitwerken, omdat ik eerst informatie wil verzamelen. Ik wil namelijk, voordat ik iets het web in slinger, zeker zijn dat mijn artikelen feitelijk juist zijn. Voordat ik begin aan een stuk, lees ik er (delen van) boeken over en kijk ik op internet wat er over geschreven is. Ik check altijd de bron en wanneer het boeken betreft, op welke onderzoeken en andere bronnen ze zijn gebaseerd en wie de schrijver is. Ook neem ik niet zomaar alles aan, want veel onderzoeken spreken elkaar tegen, zijn verouderd of er wordt maar een deel van genoemd. Kortom, het is een jungle aan informatie, waar ik uit probeer te filteren wat mij betrouwbaar lijkt.

 photo schrijven_zpsaf540336.jpgIk wil dat mijn site een betrouwbare bron van informatie is, daarom laat ik de inhoudelijke artikelen – over training, specifieke voeding – ook checken door een gediplomeerd trainer. Daarnaast zal ik altijd de gebruikte bronnen bij mijn artikelen vermelden.

Wat me is opgevallen in de ‘wereld van fitness en voeding’, is de diversiteit aan meningen en beweringen. Soms vind ik het lastig om daar je juiste informatie uit te halen.
 In de jaren 80/90 bijvoorbeeld, was vet slecht en kon je het maar beter niet eten. Inmiddels weten we dat de juiste vetten geconsumeerd met mate juist de gezondheid bevorderen. Daarna werd alle suiker vervangen door zoetstoffen, wat inmiddels ook weer helemaal not done is… En dan koolhydraten: daar is de laatste discussie nog niet over gevoerd. Eigenlijk staat het onderzoek naar wat gezond is nooit stil want de wetenschap komt steeds verder.

Ik doe mijn best om mijn artikelen op basis van betrouwbare bronnen te schrijven. Soms vraagt dit wat meer onderzoek. Het kan dus zijn dat bepaalde stukken even op zich laten wachten, omdat ik bezig ben met lezen en informatie verzamelen. Mocht je iets willen lezen over een specifiek onderwerp, laat het me dan weten, dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen. 

Sportieve groet,
Marloes

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen