vrijdag 17 mei 2013

Waarom hardloopschoenen niet geschikt zijn voor krachttraining

Er zijn een paar zaken waar een vrouw nooit genoeg van kan hebben: vrienden, lipstick en schoenen. Zo ook sportschoenen… Maar welke schoenen gebruik je eigenlijk om te fitnessen?

Mijn huidige collectie sportschoenen (Mizuno, Asics, Nike)
Wanneer je begint met fitness zal je dit aanvankelijk doen op de (sport)schoenen die je nog hebt staan. Prima om mee te beginnen en om te kijken of de sport wat voor jou is (mits de schoenen schoon genoeg zijn voor de sportschool!).
Nu zullen veel mensen één paar, eventueel corrigerende, hardloopschoenen hebben en hiermee trainen. Helaas, hardloopschoenen zijn niet geschikt voor krachttraining.De reden waarom deze schoenen niet prettig zijn: bij krachttraining wil je zo plat mogelijk op de grond staan, zodat je kracht uit je hielen en de achterkant van je benen kan halen. Hardloopschoenen hebben veel demping en daarnaast vaak een correctieblok waardoor de voet in een bepaalde stand wordt gedwongen. Dit zorgt er bij een stilstaande oefening voor dat je gaat wiebelen en dat is niet bevorderlijk voor bijvoorbeeld je squats, waarbij je zo stabiel mogelijk wil staan. Het meest ideaal is trainen op blote voeten, maar dit raad ik af in verband met veiligheid en hygiëne. Bovendien is het niet eens toegestaan in de sportschool.

Soms zie je mensen trainen op dagelijkse gympen, zoals Converse of Vans. Dit omdat deze schoenen eigenlijk een voetbed van niks hebben, waardoor je plat en laag bij de grond bent. Dit zijn prima schoentjes voor je training – mits je ze schoon genoeg houdt om mee de sportschool in te mogen. Voor een cardiotraining als hardlopen of aerobics (en aanverwanten zoals Body Attack) zijn ze echter niet geschikt. Gebruik dan een speciale hardloop- of fitnessschoen. Zorg in ieder geval voor voldoende demping.

Voor hardloopschoenen kun je je laten adviseren bij een gespecialiseerde hardloopzaak, bijvoorbeeld Run2Day of Runnersworld. Voor een eenvoudige fitnessschoen kun je naar een sportzaak zoals Perry of Aktiesport.

Sportieve groet,
Marloes

1 opmerking:

  1. maar welke schoenen voor bijv grit? dit is een combinatie kracht en cardio met veel springen.

    BeantwoordenVerwijderen