maandag 20 mei 2013

Review: Nike Free 5.0+


Eind maart introduceerde Nike een nieuwe versie van hun succesvolle Free hardloopschoenen: de Free 5.0+.

De schoenen in de Free-lijn zijn oorspronkelijk bedoeld om de techniek van blootvoets hardlopen mee te beoefenen. Hoe dat voelt? Ren maar eens een stukje op de blote voeten. Je zult merken dat je voetplaatsing en –afwikkeling volkomen anders is.

De Free-schoenen zijn heel licht, hebben een super flexibele zool, geen correctie en een zeer lage drop. Dit betekent dat het hoogteverschil tussen voorvoet en hiel minimaal is. De serie bestaat uit drie modellen: 5, 4 en 3. Hoe lager het getal, hoe lager de drop en hoe dichter de loopervaring bij blootvoets lopen komt. Ook zijn er speciale fitnessschoenen in de Free-range. Voor dames is dit de Nike Free TR Breathe.


Tot voor kort deed ik mijn fitnessoefeningen op mijn hardloopschoenen. Hoe meer gewicht ik op de barbell deed voor mijn squats, hoe meer ik merkte dat mijn schoenen zorgden voor instabiliteit. Tijd voor nieuwe, platte schoenen dus.

Aanvankelijk wilde ik de Nike Free TR Breathe aanschaffen, maar deze is in mijn stad niet verkrijgbaar. Bij Perry Sport heb ik verschillende schoenen geprobeerd en uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de Nike Free 5.0+. 

Het is een heerlijke lichte schoen, met een gladde afwerking aan de binnenzijde. Het schuurt niet en door het ademende materiaal krijg je geen zweetvoeten. Hierdoor is blootvoets in je schoenen geen probleem, wat ik zelf erg prettig vind.

Voor krachttraining is dit een fijne schoen: lekker plat en soepel. Ik sta stabieler en kan dieper squatten. Wil je een nog plattere schoen, dan zou je voor de Free 3 of TR Breathe kunnen gaan. Verder zien ze er geweldig uit, het is een mooie schoen.

Er zijn twee nadelen. De eerste: ik kon niet kiezen voor een smallere schoen, er was dus maar één breedtemaat. De schoen is eigenlijk wat aan de brede kant voor mij. Punt twee: de schoenen zijn behoorlijk aan de prijs, vergeleken met reguliere fitnessschoenen.Mocht je op zoek zijn naar een trainingsschoen en je hebt interesse in de Nike Free schoenen, dan zou ik toch voor de TR Breathe gaan. Deze zijn speciaal ontworpen voor fitness. Mocht je net als ik niet in de gelegenheid zijn om deze aan te schaffen, dan is de Nike Free 5.0+ een goed alternatief.

Wil je meer lezen over Nike Free? Check dan deze site.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen