zondag 19 mei 2013

Hoe kies je een sportschool?


Als je serieus werk van je trainingen wil maken, is het belangrijk om een passende sportschool te vinden. Toen ik stage liep en weinig tijd had, heb ik mijn sportschoolabonnement opgezegd en ben zelf trainingen gaan bedenken. Dat ging wel met mijn hardloopambities – rennen kan altijd en overal, maar goede krachttraining kwam er gewoon niet van. Ik heb me na mijn stage dan ook snel weer ingeschreven. Maar hoe kies je nou een goede sportschool en waar moet je dan op letten? Ik heb hieronder wat punten op een rij gezet waar je naar zou kunnen kijken.


Het belangrijkste vind ik de faciliteiten voor krachttraining. Let erop dat er naast machines ook genoeg losse gewichten aanwezig zijn. Dumbbells dus (voor een beginnende dame tot minstens 20 kg), maar ook barbells waar je zelf schijven aan kan hangen. Ook is het handig als er een squatrek aanwezig is, of minstens een Smith-machine.
Kijk ook naar de cardioapparaten. Het is prettig als er niet alleen crosstrainers en fietsen staan, maar ook loopbanden en eventueel stepmachines.
Wat ik zelf erg belangrijk vind is de fitnessbegeleiding. Vraag of er iemand aanwezig is die je kan helpen met een trainingsschema of het uitleggen van oefeningen, vooral als beginner. Check ook of deze begeleiding bij je abonnement is inbegrepen!
Wil je ook groepslessen gaan volgen, kijk dan naar het rooster: wat voor lessen worden er gegeven? Is er genoeg afwisseling en vinden ze plaats op de momenten dat jij tijd hebt?


Is de sportschool schoon en opgeruimd? Hoe is de staat van de kleedkamers? Zijn de toiletten en douches fris? Kijk ook naar de veiligheidseisen en de huisregels. Zijn de apparaten in goede staat? Je bent tenslotte met je lichaam en gezondheid bezig, dit wil je doen in een schone en veilige omgeving.

Ook niet onbelangrijk: de sfeer. Dit is natuurlijk nogal een vaag begrip, maar ik bedoel ermee hoe jij je voelt in de sportschool. Gaan de mensen vriendelijk met elkaar om? Houden de trainers de boel in de gaten op de vloer? Hoe is de verhouding man-vrouw? En niet te vergeten, waar trainen je vriendinnen? Samen trainen kan heel motiverend en leerzaam zijn. Ik vind het altijd een leuke afwisseling!
Wat voor muziek wordt er gedraaid? Als de muziek je tegen staat en het staat ook nog te hard om je eigen koptelefoon te dragen, dan zal je niet op je gemak trainen. Daarentegen kan leuke muziek juist stimulerend en oppeppend werken.

Kijk naar de praktische zaken: ruime openingstijden zijn handig, zo kan je de trainingen makkelijk plannen. Denk ook na over hoe ver je bereid bent te reizen. Je kunt iets vlakbij huis kiezen, of bij je werk. Kan je er parkeren? Of staat je fiets er veilig? Sommige sportscholen hebben meer locaties of zijn onderdeel van een keten. Mag je met je abonnement ook trainen in een andere stad?Zelf vond ik het erg prettig om een proefles te volgen. Vraag altijd of dit mogelijk is. Zo niet, check dan of je een dagpas kunt kopen, voordat je een abonnement afsluit. Ik heb bij drie sportscholen een proefles gevolgd. Als je meerdere bezoekt weet je ook waar je op moet letten.

Kijk ook naar wat voor extra faciliteiten er aangeboden worden. Je kan denken aan een of meer sauna’s, een zonnebank of een bar waar je met vrienden nog even wat kan drinken.

Hoeveel kost een abonnement en past dit binnen je budget? Misschien kan je studentenkorting krijgen, of samen met je collega’s vragen of je via je werk een bijdrage kan krijgen. Sommige sportscholen geven korting wanneer je je met een groep collega’s inschrijft.
Let er ook op of er inschrijfgeld is, en hoe lang je aan je abonnement vast zit. Wil je er niet langere tijd aan vast zitten, informeer dan naar de mogelijkheid van een strippenkaart.

De sportschool waar ik train is best aan de prijs (ongeveer 50 euro per maand), maar heeft wel alles wat ik belangrijk vind: het zit om de hoek, de sfeer is gezellig en het publiek divers en normaal, de persoonlijke fitnessbegeleiding is uitstekend, het is er schoon en het heeft een uitgebreide saunafaciliteit. Ik kan nog wel even doorgaan… Kortom: voor mij waren de voordelen zo groot, dat ik daar een flink maandelijks bedrag voor over heb.
Ik kan niet voor jou beslissen waar je je zou moeten inschrijven, maar hopelijk maakt dit artikel de keuze wat makkelijker.

Sportieve groet,
Marloes


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen